Gusztáv és a kerület

Amit kerületünk polgárai megosztottak velem, és szerény javaslatként elétek tárom.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Elmaradt polgármesteri vita Erzsébetvárosban

2014.09.22. 17:56 Gusztáv és a kerület

szimpla_1411400163.jpg_448x299

Legnagyobb sajnálatomra sem Vattamány Zsolt, sem pedig Farkas Ferenc nem vett részt azon a vitán, amit a romkocsma-negyed témában szerveztek szombatra az autómentes napon a Szimplába.

Én 4  évvel ezelőtt is elmentem egy ilyen fórumra. Akkor még csak pár utcát érintettek ezek a problémák, mostmár lassan a fél kerületet. Azóta a prostitúció is újra gyökeret vert, amivel jönnek a stricik és a leszámolások, a terület-felosztások a Klauzál téren.

A Krétakörösök moderáló, katalizáló közreműködésével bonyolódó vita, így a meghívott város-kutató és szociológus résztvevőkkel kevésbé mutatott politikai vitát, sokkal inkább afféle elemzést. Remélem a készült videófelvétel valamikor elérhető lesz, de aki nem akar másfél órát Youtube-ozni annak elmondom a lényeget.

Erzsébetvárosban az alaszkai aranylázhoz hasonló folyamatok zajlanak. A kocsmárosok sem igazán partnerek, hogy érdekképviseletet alkossanak, 280-300 szórakozóhelyből jó ha a 10% tagja az Azért7 nevű szervezetnek. Mivel a magyar kormány piacidegen társadalomszervezése után pang a gazdaság, ezért jól látható módon kettő db tevékenység hozhat üzleti bevételt manapság Magyarországon: az egyik a kerékbilincselés, a másik a romkocsma-nyitás. E kettő üzleti forma kicsúcsosodik Erzsébetváros belső részén.

Ugyanakkor a kocsmáztatás is élet-halál harcnak tűnik, ami rövidtávon különösen kockázatos, hosszútávon pedig lesznek olcsóbb sört kínáló helyek K-Európában - mondottam. Számomra így érdekes infó volt, ami ezt alá is támasztotta, hogy pl. a dublini ír kocsmások idővel rájöttek, hogy az angol fiúk legénybúcsúztatása nem kifizetődő társadalmilag, és felhagytak vele egységesen.

Mint elmondtam: A torz magyar valóságban - a piac utattörve magának -, gyorsabban alakult át a környék élete, mint ahogyan azt szervesen a követni tudta volna a lakosság. Ugyanakkor védelmükre minden jogi eszköz adott azért, hogy a szórakozóhely küszöbét átlépő vendég utcai csöndességét elérjük. Csak be kell tartani a szabályokat, az azt megszegőket csekkel megkínálni, és a bevételből további önkormányzati dolgozót eltartani, a mocskot azonnal helyben feltakarítani.

Az Éjjel-Nappal Hivatal a legjobban leíró szlogenünk - egyszerűen kietermeli magát a túlóra, ha meg kialakul a rendezett szokás az utcákon, akkor csökkenthető a költséges jelenlét. Természetesen az Új7 részéről Lugosi András város-történész civil politikusunk azt is elmondta, hogy Budapesten sosem volt olyan city-jellegű rész ahol megszünt volna a lakófunkció, ez még az adminisztratív 5. kerületben sem történt meg.

A találkozóra pont a lakosság képviseletében nem jött el senki, ... talán ha semleges lett volna a helyszín.

A DK-jelölt Farkas Ferenc "magyar hangja"-ként a kerület parlamenti DK-s képviselője is jelen volt, de a Vattamány Zsolt jelenlegi polgármester senkit se küldött maga helyett, .. mondjuk az alpolgármestereit nehéz lett volna, hiszen őket nem is indítja - ami jól példázza eddigi munkájuk értelmét.

Szólj hozzá!

Címkék: program prostitúció szórakozóhely Lugosi Szimpla Farkas Ferenc Gusztáv Klauzál Vattamány

A bejegyzés trackback címe:

https://erzsebetvarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr326721601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása